20. april 2014
BLOG
Brigitte Alfter:
Små penge, stor betydning

TV-premiere med mislyd

Sydafrikritik: Danmarks Radio åbnede VM i fodbold med lovende studietakter og en enkelt falliterklæring.
11/06/2010 | 20:27
Kurt Lassens billede
Kurt Lassen

Sydafrikritik: Danmarks Radio åbnede VM i fodbold med lovende studietakter og en enkelt falliterklæring.

Mens vi er nogle, der på fuldstændig og bedste mandschauvinistiske vis vælger at ignore femi-forsøget på en klunke- og klynkedagsorden fra Anette Dina Sørensen i dette medieblog-forum, som nok skal komme op igen på et senere tidspunkt, er det på sin plads at runde TV-premieren på VM i fodbold.

For blot lige i al stilfærdighed at minde førnævnte Anette om, at chefen for DR Sporten er en kvinde, Tine Bendix, og en kompetent en af slagsen. Hun refererer til en kvinde i DR Byen. Og netop DR lagde kanal og studie til åbningsceremoni og ikke mindst åbningskamp fra Sydafrika.

Og hvordan kom DR så ud over savannen?

Tja, en smule fragmentarisk som en stor del af den fodboldinteresserede danske befolkning oplevede den en fredag eftermiddag midt i arbejdstiden. Selv som hjemmegående forfattter alligevel nok af gøremål med mor på kursus, en af pigerne i sygesofaen og den anden i børnehave. Præmissen for en anmelder, skolelærer, slagteriarbejder... Vi er bare ikke på 24/7.

Så langt fra en Beovision10-tyverimagnet man næsten kan komme og dårlig 4:3-beskæring på den bedagede Philips i kælderen røg jeg mod slutningen af første halvleg mellem Sydafrika og Mexico fra huleboets Fat Boy til skærmen for at ty til Facebook. Kunne også have skreget ud af vinduet:

”DR må ganske enkelt tage konsekvensen. Enten køre den tyske løsning med én kommentator, som Radio Liniger sagtens magter. Eller også bytte Kalborg rundt med Birger. Synd for P3 men tv-flagskibet kan da for faen ikke sejle sin egen sproglige sø...

For mislyden kunne ingenlunde alene tilskrives den enerverende bisværm af konstant akkompagnement og summen fra det lokale fan- og plastikinstrument Vuvuzelaen på lydsiden fra Sydafrika.

Mine ører fik fra første VM-færd ganske enkelt nok af DR-ekspertkommentator Jan Kalborg. DR Sportens hyggelige husekspert, der på umærkelig og fejlcastet vis har sneget sig ind på skærmen om søndagen som fast superligaekspert, er ganske enkelt overmatchet og holder ikke i rollen på en millionsatsning af VM-kaliber. Kalborg er og bliver en entusiastisk medkommentator i Sport på 3’eren, og det er mig en gåde, hvorfor han sidder på stadion til åbningskampen som tv-kommentator.

Er det nu ikke at gå lige lovlig personlig til værks? Næh, det fordrer disciplinen i sig selv. Eksperter, kommentatorer og værter sætter navnet på spil i fuld offentlighed, og alene det kan man som seer forholde sig til. Og dommen falder hårdt hjemme i stuerne. Kalborg har en vis trænerfortid, jovist, også en vis taktisk forståelse. Men han besidder hverken navn eller sproglig akkuratesse til at dissekere international topfodbold. En ekspertkommentators rolle er at understøtte kommentatoren med taktisk opsummerende observationer undervejs. Ej blot at grine med i benovet begejstring over at være med til VM.

På trods af sin retoriske kliche-karakter og lingo, der ofte falder fra den kant i kampens hede, satte Kalborg selv fingeren på min mute-knap, da han et minuts tid efter Sydafrikas føringsmål med seriøs stemmeføring konstaterede:

”Det er jo sådan, at Mexico skal op at lave to scoringer for at vinde den her fodboldkamp, nu.”

Ellers solidt studiearbejde på DR med stor tiltro til, at den akademiske fodboldnørd i skikkelse af Kasper Hjulmand arbejder sig solidt ind i slutrunden med analytisk og sproglig evne til at gøre en forskel for DR. Så langt når vi næppe med den tidligere AGF- og landsholdsback Michael Lumb i studieekspertrollen. Men så længe bolden er rund...

Kommentar

11/06/2010 - 22:34
Jens Dagnes

 »Jeg vil forholde mig kritisk til den massive dækning af VM, som er sat i søen. Det er første gang i 6 år, at Danmark har sit landshold med ved en slutrunde, og samtlige mediehuse har sat alle sejl til. Men spørgsmålet er, om de kan levere varen?,« siger Kurt Lassen.

Fint var det sat op, inden Kurt Lassen gik i gang. Men latterligt underordnet at vide, hvordan han har det på hjemmefronten:

"Tja, en smule fragmentarisk som en stor del af den fodboldinteresserede danske befolkning oplevede den en fredag eftermiddag midt i arbejdstiden. Selv som hjemmegående forfattter alligevel nok af gøremål med mor på kursus, en af pigerne i sygesofaen og den anden i børnehave. Præmissen for en anmelder, skolelærer, slagteriarbejder... Vi er bare ikke på 24/7." 

Sikke en gang sludder, som Kurt Lassen burde beholde i sin kælder dybt nede i kloaken. Skal Paula Larrain ikke være med i det her. Så kan i skriv en bog om det - og stop derfor nu på journalisten øjeblikkeligt. 

 

 

12/06/2010 - 17:48
Bo Schriver
Får Kurt betaling for denne blog - for i så fald er det bare: spild af penge.

Seneste nyheder

17/04/2014 | 08:17
Andreas Marckmann Andreassen
16/04/2014 | 15:19
Maria Padilla Arndt
15/04/2014 | 15:58
Maria Padilla Arndt
15/04/2014 | 14:27
Emil Ellesøe Ditzel

Tilmeld dagligt nyhedsbrev

Jobopslag

Ritzau søger reporter til Sydney, Australien

ritzau
Ansøgningsfrist: 25/04/2014

Kompetent og tillidsvækkende vejleder søges til formidlernes a-kasse

A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog (AJKS)
Ansøgningsfrist: 22/04/2014

Søndagsavisen søger redaktionssekretær

Søndagsavisen
Ansøgningsfrist: 21/04/2014

Ekstra Bladet søger Journalist til sportsredaktionen

Ekstra Bladet
Ansøgningsfrist: 28/04/2014

Kristeligt Dagblad søger en Sundheds- og samfundsreporter til avisen

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 25/04/2014

Kristeligt Dagblad søger en digital journalist til k.dk

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 25/04/2014

Journalist til Christiansborg

Dansk Folkeparti
Ansøgningsfrist: 22/04/2014

Er du Radio24syvs nye Nyhedschef

Radio|24syv
Ansøgningsfrist: 22/04/2014

Nyt fra Kommunikationen.dk