24. april 2014
BLOG
Nick Allentoft:
Gør DR til open source

Svensk journalist sagsøger norsk tv

En svensk journalist anklager den norske public service-kanal NRK for at snyde ham for løn. Derfor sagsøger han dem nu for 180.000 kroner. NRK afviser, og journalisten har problemer med at trænge igennem til det norske retssystem.
20/06/2012 | 11:27

Af: Emil Ellesøe Ditzel

En svensk journalist anklager den norske public service-kanal NRK for at snyde ham for løn. Derfor sagsøger han dem nu for 180.000 kroner. NRK afviser, og journalisten har problemer med at trænge igennem til det norske retssystem.

Undersøgende journalistik om islamister er nu endt som en strid om løn. Det norske svar på DR, NRK, har i en række programmer afdækket ekstremistiske miljøer i Sverige og Norge. tv-stationen har blandt andet afsløret, at den militante organisation al-Shabab rekrutterer unge i norske og svenske moskeer. En af journalisterne bag programmet føler sig snydt for sin løn og har nu sagsøgt NRK for 24.000 euro (ca. 180.000 danske kroner). Det skriver journalisten.se.

Den utilfredse journalist er svensker, hedder Muhammed og arbejdede for NRK på betingelse af anonymitet, da det ikke er ufarligt at infiltrere militante organisationer. Muhammed mener ikke, at NRK har betalt tilstrækkeligt for hans arbejde, der tog 24 dage. Han påstår over for journalisten.se, at han har dokumentation for, at de gav ham opgaver ud over den oprindelige aftale, og det er dem, NRK angiveligt ikke har betalt for.

»Grunden til, at NRK ikke ønsker at betale, er, at de er skurke,« siger Muhammed til journalisten.se.

NRK afviser Muhammeds krav. De mener, at begge parter har levet op til kontrakten:

»Han har lavet research for os, og det har vi betalt ham for. Derudover har han ikke opgaver, vi vil betale for,« siger Thomas Myhr, NRK's advokat.

Norsk retssystem diskriminerer
Muhammed har nu indbragt sagen for den norske domstol, men det er ikke sikkert, at der nogensinde vil falde en dom. Det skyldes, at de norske domstole kræver et depositum på 50.000 norske kroner, før de vil tage sagen op. Beløbet skal stilles som sikkerhed for, at Muhammed kan dække sagsomkostningerne, hvis han taber, og det kræves af alle sagsøgere, der ikke er bosat i Norge eller EU.

Muhammed har forsøgt at bevise, at han er bosat i Sverige, men det norske retsvæsen har ikke godkendt papirerne. Ifølge ham selv, fordi han har rejst meget rundt i verden - og blandt andet også arbejdet for danske tv-kanaler. Muhammed har ikke de penge, som retssystemet kræver.

»Jeg har allerede lagt 45.000 kroner (svenske) ud for at få min sag prøvet. Det viser sig, at det kun er dem med penge, der kan anlægge et civilt søgsmål i Norge. Jeg tolker det sådan, at personer bosat i udlandet diskrimineres,« siger Muhammed til journalisten.se.

Kommentar

Tilmeld dagligt nyhedsbrev

Jobopslag

BERLINGSKE MEDIA SØGER //DIGITAL REDAKTØR TIL BERLINGSKE BUSINESS

Berlingske Media A/S
Ansøgningsfrist: 19/05/2014

Kommerciel journalist

Jyske Medier A/S
Ansøgningsfrist: 05/05/2014

Ritzau søger reporter til Sydney, Australien

ritzau
Ansøgningsfrist: 25/04/2014

Ekstra Bladet søger Journalist til sportsredaktionen

Ekstra Bladet
Ansøgningsfrist: 28/04/2014

Kristeligt Dagblad søger en Sundheds- og samfundsreporter til avisen

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 25/04/2014

Kristeligt Dagblad søger en digital journalist til k.dk

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 25/04/2014


Nyt fra Kommunikationen.dk

23/04/2014 | 12:53
14/04/2014 | 13:15
14/04/2014 | 11:01