23. april 2014
BLOG
Øjvind Hesselager:
Teknologitosser

Sig nej til sociale medier

Lær det nu: Brug af sociale medier kræver knofedt, tålmodighed og parathed i organisationen.
04/04/2011 | 12:08
Kim Elmoses billede
Kim Elmose

Lær det nu: Brug af sociale medier kræver knofedt, tålmodighed og parathed i organisationen.

Det ligner umiddelbart en selvmodsigelse, at en social media afficinado som undertegnede synes, at der i dansk medie- og kommunikationsverden oftere skal siges nej til konkrete forslag om at bruge sociale medier.

Men den er god nok; jeg kunne godt bruge, at flere turde sige "Nej" til at bruge sociale medier i deres organisation eller medier.

Ikke "nej" fordi de er modstandere af brugerinddragelse, dialog og deling - men fordi virksomheden har erkendt, at den ikke er klar til at drage konsekvenserne af de sociale medier - nemlig at:

- at turde slippe kontrollen

- at sætte ressourcer af

- at bruge de forskellige inputs

De spørgsmål bliver ikke altid besvaret, når talen falder på at bruge "de der sociale medier", som de ofte bliver benævnt i de interne snakke.

De fleste mennesker har i medierne læst og hørt om, at flere bruger Facebook, blogs, Twitter, LinkedIn, en del mennesker  har prøvet det - især Facebook - men de færreste har brugt det i professionel kommunikation.

Så når den forståelige begejstring ved sociale medier sprudler i en organsation, bliver de ovenstående tre spørgsmål oftest ikke besvaret.

Djævelens advokat er nødvendig
De sociale medier bliver i stedet set lidt som en trylleformular for noget godt.

Spørgsmål a la:
"Fint, hvem skal arbejdet forankres hos i organisationen?"
"Hvordan bruger vi svar og inputs fra brugerne ?" 
"Hvordan håndterer vi nettets ballademagere i vores kommentarfelt?" 

 - de bliver ofte set som lidt utidige indlæg fra folk , der bare har "Nej-hatten" på.

Der mangler ofte en Djævelens Advokat, som tør stille de spørgsmål, hvor svarene er altafgørende for, om den enkelte organisation er moden til at bruge sociale medier og bør gør videre - eller om den bør vente:

Er virksomheden ,mediet, organisationen klar til at se sine produkter omtalt, brugt og distribueret digitalt i sammenhænge, som man ikke har kontrol over?
Jeg vil til enhver tid argumentere for, at det er en stor fordel at gå i dialog med sine kunder og brugere, men det kræver en investering i tillid til brugerne og dermed et tab af kontrol, der kan være angstprovokerende.  Ergo: er alle taget i ed - især i ledergruppen?

Hvor mange mandetimer vil organisationen dedikere til dialogen via de sociale medier?
Involveringen med brugerne via sociale medier skal forankres hos en eller flere personer, der har det som en væsentlig del af deres arbejde kun at distribuere og diskutere med brugerne af de sociale medier.

Det kræver tid, og tid er  penge. Alt for ofte har jeg mødt folk, der tror, at sociale medier - hvadenten det er blogs, twitter eller Facebook - er tæt på ressource-neutrale: Åbn op for dialogen - og det kører sig selv.

Sådan er det langt, langt fra. 

De bedste eksempler på livlige fora har krævet dedikerede medarbejdere: se blot Ingeniøren, der i årevis har haft community builders til at finde debattører til netavisens debatfora eller Berlingske, der har ansat social media-ekspert, Astrid Haug, som community manager.

Bliver spørgsmålet ikke adresseret, dør den sociale medie-satsning ud p.g.a. iltmangel; det er sket for utallige corporate blogs og onlinefora. At få dialogen igang kræver udholdenhed og knofedt - ofte i længere tid, før at brugerne får øjnene op for, at der er noget merværdi for dem at hente i at bruge tid på at kommunikere med organisationen eller mediet.

Der skal lidt knofedt til.

Hvordan vil virksomheden bruge de inputs, der kommer via de sociale medier? Der skal være en strategi for , hvordan virksomheden håndterer de ideer, kommentarer og den viden, som brugerne leverer. Der skal være tilbagemelding til brugerne - i form af dialog. Ellers føler brugerne sig snydt - og det giver dårlig omtale.

Jeg vil hellere se, at en organisation efter at have gennemgået disse spørgsmål enten skærer sin satsning på sociale medier til eller kører en minimalistisk model med kun een kanel , fremfor at den buldrer derudad på en masse kanaler , uden at have gjort sig klar, hvilke faldgruber der er.

Sociale medier er fantastiske - men de skal bruges rigtigt - og det kræver altså også, at man nogle gange tør sige nej. Ellers får vi blot en ophobning af dårlige erfaringer, der kunne været undgået med omtanke.

Læs mere
Gode steder at starte

- "Lyt til elefanterne - digital kommunikation i praksis" - Astrid Haug og Anna Ebbesen , 2009. De skriver også bloggen Digitale tanker
- "Groundswell " - Josh Bernoff og Charlene Li - 2007. Der eksisterer også en blog tilknytning til bogen.
- Trine-Maria Kristensen ,  - hun rådgiver om sociale medier , og hvad det kræver af en organisation for at give sig i kast med arbejdet.

Kommentar

04/04/2011 - 12:38
Henrik Hansen

Hvor ressourcekrævende er det? Hvis eksempelvis en kommune skal have en velfungerende FB-side. De kommuner jeg har talt med klarer opgaven på mindre end en time om ugen, og klarer det vel ok, og ville vel med fx fem timer klare det rigtig godt. Eller?

hilsen

 

05/04/2011 - 15:43
Kim Elmose

 Hej Henrik

 Hvor meget tid kommer også an på, hvor ambitiøs man er med brugen af sociale medier. Formålet er ofte at komme i dialog med brugerne , at høre hvad de siger og svare dem.

Det tager tid: at levere indhold hvor der opfordres til svar - og så få svaret brugerne efter research på spørgsmålet samt moderere debatten, så den bliver holdt til emnet .

 Hvis FB-siden derimod mestendels bliver brugt til eenvejs-kommunikation ved at der bliver lagt nyheder fra kommunen ud - uden særlig debat - så kan det sagtens være, at der ikke er brug for mere end een time om ugen.

 bh

Kim  

18/04/2011 - 22:01
Thomas Bigum

Jeg lever af at trække kunder ind, og hjælpe dem på de sociale medier, og selvfølgelig primært Facebook. Det bliver altså oftere og oftere til at jeg må bede en potentiel kunde om at finde en anden samarbejdspartner.

Jeg vil ikke arbejde for en kunde der ikke har den fulde forståelse for opgaven. F.eks. en kunde der har opfattelsen af at et facebookunivers er noget man køber sig til på lige fod med en trykannonce i en avis.

Det er ikke en engangsinvestering, og ej heller til envejskommunikation som du så ganske rigtigt nævner.

Grunden til at jeg fravælger, er at jeg en gang for meget har stået i skudlinjen når kunden så skal finde årsagen til at det ikke er gået som forventet...

-"jamen jeg sagde jo...." .... ændrer ikke på at kunden går utilfredse rundt. Og er der noget man ikke ønsker i 2011 så er det utilfredse kunder. Af den grund takker jeg nej.

Tilmeld dagligt nyhedsbrev

Jobopslag

Kommerciel journalist

Jyske Medier A/S
Ansøgningsfrist: 05/05/2014

Ritzau søger reporter til Sydney, Australien

ritzau
Ansøgningsfrist: 25/04/2014

Ekstra Bladet søger Journalist til sportsredaktionen

Ekstra Bladet
Ansøgningsfrist: 28/04/2014

Kristeligt Dagblad søger en Sundheds- og samfundsreporter til avisen

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 25/04/2014

Kristeligt Dagblad søger en digital journalist til k.dk

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 25/04/2014

Nyt fra Kommunikationen.dk

23/04/2014 | 12:53
14/04/2014 | 13:15
14/04/2014 | 11:01