17. april 2014
BLOG
Brigitte Alfter:
Små penge, stor betydning

De faktiske forhold i krigsjournalistikken

Så kom der langt om længe hul på den byld, der hedder krigen i Afghanistan.
28/07/2010 | 11:36
Teddy Østerlin Kochs billede
Teddy Østerlin Koch

Så kom der langt om længe hul på den byld, der hedder krigen i Afghanistan.

I otte år har den fremherskende pressedækning af den danske krigsdeltagelse mod taliban været pæn, friseret og følgagtig over for den officielle melodi om meningen med det hele.

Lisbeth Knudsen beskriver det smukt og rørende som en ren tilståelsessag i sin blog:

”I medierne prøver vi at finde den rette, svære journalistiske balance mellem respekt, anerkendelse og hensyn til de udsendte soldater og den nødvendige, nationale opbakning og tro på en mening med projektet, og så den politiske realisme og virkelighed i et land meget anderledes end vores”.

Læs Her: Lisbeth Knudsen's blog: Krigsjournalistik med svære udfordringer

Det skulle tage otte års krig, hvor dansk pressedækning alt for meget har bestået af at følge efter de danske soldater, hvor vi med næsten ærefrygtig benovelse har fået lov til at se dem skyde med rigtig krudt og kugler mod usynlige mål, der forstås har været farlige taliban-krigere og naturligvis ikke uskyldige civile.

En gang imellem blev disse reportager krydret med et ministerbesøg, når Lillefar eller hans krigsminister var ude og se til deres soldater, og så var der naturligvis alle begravelserne og alle tårerne fra krigsministeren, der var en følsom mand.

Lillefars aktionsstyrke rykkede ud

En enkelt gang forsøgte en vildfaren journalist at stille kritiske spørgsmål til det hele med dokumentar-filmen: Den hemmelige Krig. Men Christoffer Guldbrandsen blev lagt i forsvarlig benlås af Lillefars aktionsstyrke, der som bekendt bestod af Ulveman og Winther og Gade og Adam Møller og Nyhedsavisen med flere. Han skulle ikke komme her og tro man kan slippe godt fra at kritisere Vores Krig.

Nu er næsten ingen af dem mere, hvad de var en gang. Og trods mange års gentagne forsikringer om, at der ikke er noget at komme efter, og at afghanerne aldrig har følt sig mere befriet og glade over, at deres kvinder igen kan gå i skole, og at de frit kan vælge mellem den ene stratenrøver frem for den anden, så begyndte nogle måske alligevel at undre sig og overveje, om der mon var andre nuancer af krigen, der skulle dækkes. Ligesom når andre krige og konflikter ude i verden bliver dækket.

I foråret i år kommer så Carsten Jensen med sit udmærkede essay om den ubekvemme krig.

Læs her: Carsten Jensen: Hvorfor er vi tavse om krigen i Afghanistan  

Både Politiken og Information presser nu på den ømme byld, som krigen har udviklet sig til.

Læs her: Tolken der så for meget

Samtidig kommer Janus Metz dokumentarfilm: Amadillio, hvor danskerne råt for usødet får set, hvad det er for en krig, danskerne er med til at kæmpe: En ubarmhjertig stillingskrig, hvor civilbefolkningen er de ulykkelige ofre, der er i klemme mellem Jens’ere og talibanere.

Nu kom der hul på bylden

Hul på bylden kom der så for alvor i denne uge. Det var ikke dansk presse, der pressede hul. Det var udefra, hvor foreløbig 90.000 lækkede papirer, tegner et noget mere ubarmhjertigt billede af de faktiske forhold i Afghanistan.

Selv Berlingske er nu steget på sagen efter at have tilbragt sommeren med festlige reportager fra soft-ice-fronten på Skagen. Lisbeth Knudsen er i sin blog gået i gang med at forberede læserne på, at de hidtidige krigsreportager måske ikke har været helt dækkende for virkeligheden.General Fogh’s NATO-tropper sidder de facto fast i Afghanistan på nøjagtig samme måde som Sovjethæren gjorde det, da de trak sig ud efter ti års krig i 1989.

Nu er der hul på bylden – også i den danske debat. Godt for det. Obama og de andre ved, at den her krig ikke kan vindes, og de er i gang med at forberede en exit-strategi. I 2014 er det slut. Men herhjemme får den danske regering lov til at vrøvle videre om, at man skam ikke kan sætte datoer for, hvornår vi skal være ude. 

Danskerne har dog luret det. Fra nu af, kan det ikke gå hurtigt nok med den exit-strategi. Det første danske krigseventyr siden 1864 ender i ingenting, selv om det selvfølgelig nok skal blive spundet som en sejr.

En selvransagende debat i danske medier om vores måde at dække en krig på, som vi selv er en del af, behøver dog ikke vente til 2014.

Læs også: Derfor gik WikiLeaks til pressen

 

Kommentar

28/07/2010 - 13:50
Kian Conteh

Jeg læser det du skriver som om du mener at rigtig krigsjournalistik er kampagnejournalistik, der understøtter dit syn på krigen.

Jeg kan slet ikke genkende din udlægning af den tidligere dækning af krigen - lidt amatøragtig, men ikke specielt følgagtig.

28/07/2010 - 16:01
Teddy Østerlin Koch

Hej Kian

Nej, krigsjournalistik er ligesom anden journalistik en nuanceret, kritisk efterprøven af den officielle retorik og udlægning. Det kommer nu, men har været længe undervejs.

28/07/2010 - 23:27
Kian Conteh

Det synes jeg lyder mægtigt, men jeg synes på ingen måde det er det, der efterlyses i artiklen, hvor der allerede fra starten konkluderes at de gode kræfter har tabt. (Så du min lille bias?)

Jeg har endnu ikke hørt noget fra de lækkede dokumenter, som siger noget substantielt jeg ikke vidste eller antog i forvejen. I krig skyder man de andres ledere når man har chancen - man fanger dem ikke og stiller dem for retten som udgangspunkt.

Når civile dør i krig, så er det brandærgeligt, men dokumenterne viser jo netop, at der bliver taget ansvar for det på trods af at det sikkert var fjenden, der gemte sig blandt de civile og brugte dem som skjolde.

Jeg så også gerne noget mere substans, som ikke handler om meningsmålinger, politisk strategi og popjournalistik, der prøver at dyrke en ikke-eksisterende skandale. Jeg ved ikke om der overhovedet finde danske journalister med format nok til at løfte den opgave, og derfor kigger jeg udenlands. Eksempelvis Michal Yon kan anbefales når det handler om Irak og Afghanistan.

29/07/2010 - 10:16
Teddy Østerlin Koch

Hej Kian

Jeg gør mig ingen illusioner om, at krig er et ædelt og smukt håndværk. Men jeg gør mig en illusion om, at pressen skildrer alle sider af krigen, hvor grum og ubarmhjertig den end er. Også at pressen afslører eventuelle misforhold mellem de programerklæringer og hensigter politikerne siger, at vi følger - hvis det viser sig, at vi ikke følger dem i virkelighedens krig.

Det er efter min opfattelse ikke meningen, at pressen skal "levere nødvendig national opbakning", som Lisbeth Knudsen er inde på, eller pr. automatik tage ensidigt parti for Danmark i krigen. Det er jo ikke en fodboldlandskamp!

Det er en ny situation, at Danmark er i krig, og dermed også en ny situation for pressen. Jeg synes der er gået for mange år af krigen med at pressen bare har været benovet over, at Danmark skyder med skarpt og at danske soldater kan dø. Men nu ser det ud som om, at en mere nuanceret og kvalificeret tilgang til dækningen af krigen i Afghanistan er på vej.

Bedre sent end aldrig.

 

29/07/2010 - 14:15
Kian Conteh

Det synes jeg da også er rigtigt fint, men jeg synes også at det du skriver nu er en kraftig moderering - hvis ikke ændring artiklen. Det er jo interessant nok, at det sker i kommentarerne, og ikke i selve artiklen.

Men stadig, så ser jeg ikke de mangler i den hidtidige dækning, som du efterlyser. Skulle jeg efterlyse noget, så skulle det være en belysning af om krigen virkelig er tabt, som Søvndal og du kommer med, som er lidt mere end bare mikrofonholderi og kampagnejournalistik. De udsagn får lov til at stå fuldstændigt uimodsagt hen.

Stadig, så mangler jeg at høre det meget afslørende i de mange dokumenter. Det nærmeste jeg har hørt er at Pakistans militær åbenbart støtter Taliban. Men jeg kan ikke se det skulle være afgørende for noget - i det mindste ved vores militære styrker det! Det ville være en skandale hvis de ikke gjorde.

29/07/2010 - 11:14
Helle Knudsen
Tusindvis af hemmelige dokumenter bliver afsløret, som sender chokbølger gennem verden. Dagen efter laver Teddy en blog om, at den danske presse kun har skrevet positivt og rosenrødt om krigen. Måske skulle du have lavet den blog et par dage før den gigantiske afsløring - lige bagefter afsløringen er det vel næppe særlig svært at skrive de ord.

Men nuvel, lad os tage dit ærinde alvorligt. Du mener, at den danske presse har været alt for rosenrød i beskrivelserne af krigsindsatsen. Kan du underbygge det med, hvilke specifikke artikler, som har været for rosenrøde? Det kunne være interessant at se din dokumentation. Du kan bare nævne et par stykker, som har fanget dit øje.

Tak.
29/07/2010 - 14:07
Teddy Østerlin Koch

Hej Helle

Jeg synes du skal tage et kig på disse to link fra Journalisten.dk, hvor henholdsvis Informations Charlotte Aagaard og Hans Engell er inde på nogle af de samme pointer, jeg har:

http://journalisten.dk/armadillo-er-et-farvel-til-naiv-dansk-krigsjournalistik

og denne

http://journalisten.dk/journalister-lader-sig-styre-af-forsvaret

Billedet af lidt for mange heltereportager á la TV2 Rød Zone, ministerbesøg og kister, der bliver båret ud af fly. Men meget få eller ingen historier om efterfprøvelser af alle de officielle udlægninger af begivenhedernes gang. Når dansk presse har dækket andre krige, hvor DK ikke selv har været involveret, er man meget opmærksomme på klicheen om, at sandheden er første offer hos begge parter.

Med den arabiske oversættelse af Jæger-bogen blev det vist skåret ud i pap, at dette gælder også for det danske forsvar, når de er i krig.

Tilmeld dagligt nyhedsbrev

Jobopslag

Ritzau søger reporter til Sydney, Australien

ritzau
Ansøgningsfrist: 25/04/2014

BERLINGSKE MEDIA SØGER // SPORTSJOURNALIST TIL BT MED FLAIR FOR NYHEDER

Berlingske Media A/S
Ansøgningsfrist: 17/04/2014

Kompetent og tillidsvækkende vejleder søges til formidlernes a-kasse

A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog (AJKS)
Ansøgningsfrist: 22/04/2014

Radio24syv søger 2 nyhedsjournalister

Radio|24syv
Ansøgningsfrist: 18/04/2014

Søndagsavisen søger redaktionssekretær

Søndagsavisen
Ansøgningsfrist: 21/04/2014

Ekstra Bladet søger Journalist til sportsredaktionen

Ekstra Bladet
Ansøgningsfrist: 28/04/2014

Kristeligt Dagblad søger en Sundheds- og samfundsreporter til avisen

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 25/04/2014

Kristeligt Dagblad søger en digital journalist til k.dk

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 25/04/2014

Nyt fra Kommunikationen.dk