18. april 2014
BLOG
Brigitte Alfter:
Små penge, stor betydning

BT - Berlingske Tilsvining

Den måtte jo komme, denne stinker…      
09/09/2011 | 13:39
Teddy Østerlin Kochs billede
Teddy Østerlin Koch

Den måtte jo komme, denne stinker…  

 

 

I flere måneder er der i både politiske og journalistiske kredse gået rygter om, at Berlingske Medias afdeling for tilsvining – her tænker jeg ikke på Groft Sagt – men BT - har haft adgang til Helle Thornings skattesag og havde en spandfuld pludder klar på affyringsrampen, nøje synkroniseret til offentliggørelse efter Lars Løkkes tryk på valgknappen.

http://www.bt.dk/politik/helles-bolig-manoevre-loeste-kinnock-for-dansk-skattepligt

Den blå Avis selv – pæne Tante B – befatter sig naturligvis ikke selv med den slags pludderkastning. Her nøjes man med enøjet jagt på de røde i de redaktionelle spalter, akkompagneret af hylekoret af diverse borgerlige bloggere og vækkelsesprædikanter på debatsiderne, og tilsat lidt dæmonisering og latterliggørelse fra Groft Sagt. Og det går alt sammen så glimrende, fraset at rød blok stadig fører. Så må der kradsere midler til.

Det klarer BT’s friske fyre nede i den anden ende af de flotte, fælles redaktionslokaler i Det Berlingske Media Hus. De er ikke så sarte med den slags.Det hele er nu arrangeret så praktisk, at pæne Tante B. jo selvfølgelig gerne må citere, hvad de friske fyre på BT finder på, endda med en lille tidsfordel i forhold til alle andre medier. Mediekonvergens, hedder det vist.

Citeringen er i anledning af valgkampen grundig. Når nu det borgerlige flagskib tager vand ind og er i fare for at kæntre den 15., så må alle mand til pumperne. Og er oplysningerne en bombe under valgkampen, spørger avisen håbefuldt sine læsere? Jo da, mener de fleste af Berlingskes læsere:

http://www.b.dk/berlingske-forum/er-oplysningerne-en-bombe-under-valgkampen 

Den altid nøgtern og objektive Thomas Larsen har også forholdt sig til BT’s afsløringer. Han kan da lige love for, at den her sag nok vil være en grim sag for Helle. Det er jo en skarp iagttagelse og det fylder alt sammen rart i italesættelsen af forestillingen:

http://www.b.dk/politiko/thomas-larsen-skattesag-grim-for-helle-thorning

Også statsministeren hjælper sagen flot nede via en koordineret indsats med gamle venner på TV2:

http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/article1617013.ece

Nu er lækagesagen fra Skat så meldt til politiet, og dermed er den erfaringsmæssigt i de bedste hænder til om meget lang tid efter et valg, hvor den stille og roligt kan henlægges.

Så kender vi koreografien igen!

Kommentar

09/09/2011 - 14:59
bent øberg
kan forbundet ikke hjælpe de stakkes BT-folk til et smudstillæg?
09/09/2011 - 16:17
Mads K. Jensen
Rammende dejligt sarkastisk...
09/09/2011 - 18:12
Ib Keld Jensen

Vi er vidne til kulminationen på ti års markant borgerligt retningsskifte.

Den nye faste vending hedder "ualmindelig borgerlig anstændighed." 

 

09/09/2011 - 18:13
David Trads

kære teddy,

jeg synes, at du med dette indlæg er nået helt ned i bunden af din egen rendesten - alle dine platte antydninger er så partipolitisk funderede, at du fremstår som en ung dsu'er.

vh

david trads

 

 

09/09/2011 - 19:14
Steen Voigt

Tjah David Trads - for at blive i din sprogbrug, så ligger "kære teddy"s rendestensniveau flere niveauer over Berlingske Medias - trods alt det business-blå. Man mærker hensigten og bliver forstemt.

vh 

09/09/2011 - 20:33
Peter Simonsen

Kære Teddy,

hvad med at gå efter bolden og ikke "manden"? Nogle vil sikkert hævde, at det er lige det, som BT ikke gør, men hvis det er galt, hvorfor så gøre det samme?

Det afgørende er vel om der er en velfunderet/veldokumenteret historie eller om ej? Og ja, så kan man naturligvis også godt diskutere timingen og evt. politiske motiver fra mediekoncernen bag, men gør det dog på en måde som holder fokus på bolden og ikke sådan at det bliver dit sprogbrug mv som kommer i fokus. Men det er jo indlysende også for dig. Du er jo komm.chef, så den slags banale råd kender du jo alt til. "Walk the talk."

mvh

Peter 

09/09/2011 - 22:54
Jens Sørensen
Kunne ikke ramt bedre. Berlingeren er sunket sørgeligt dybt.
10/09/2011 - 08:26
Henrik Lind Jørgensen

I mit hjørne af Berlingske Media - ude i syvende majs-række - er der altså ingen blå eller røde diktater, men jeg synes (og har opfordret Journalisten til) at man skal prøve at dykke ned i, om der vitterlig er noget at komme efter.

For de blå synes jo, at journalister er røde. Og de røde konstaterer, er journalister er blå - eller i de mindste bliver tvunget til at skrive og tale blåt.

Og så er der lige D(D)R, som folkeviddet skriver og Journalistisk Venstreparti, som Ralf Pittelkow og hans trosfæller messer.

Alle mistænker alle for alt. Alle tror, at alle har bestemte (politiske) motiver.

Måske er det på tide at sige fra, selv om socialdemokrater med mediemæssige mindreværdskomplekser (og dem er der mange af derude...hvorfor pokker skulle Aktuelt også lukke) og borgerlige, der ser rødt over alt, gør deres til at undergrave en hel branche.

Bortset fra det er bloggen noget værre vrøvl. 

10/09/2011 - 10:11
Teddy Østerlin Koch

 

Jeg går efter bolden. Dem der gav bolden op i denne sag er bare svære at få øje på. Men to gange før sommerferien hørte jeg rygtet om, at BT havde fået adgang til Helle T.'s skattepapirer og havde "lidt guf" liggende til den kommende valgkamp. Jeg tror  hverken der er et Journalistisk Venstreparti eller Journalistisk Højreparti. Men der er mediehuse, hvor man kunne få fornemmelsen af, at de er partiske deltagere i politisk spin.

Hvis det er en rendestensbetragtning, så må jeg leve med det. 

10/09/2011 - 12:30
Christian Barfoed

Hej,

I den her sammenhæng er det vist relevant først at oplyse at jeg er journalist på B.T.

Jeg vil ikke beskæftige mig med Teddys tone - det må være hans sag. Men Helle Thorning-historien er altså set med mine - indrømmer jeg,  B.T.farvede - øjne, en fuldstændig straight nyhedshistorie, som man altså skal være temmelig mimose-agtig for at se som personlig forfølgelse af Helle Thorning.

Jeg har da også hæftet mig ved, at Helle Thorning selv virker mest optaget af, hvordan historien er sluppet ud.

Historien bliver offentliggjort midt i en valgkamp, ja, i den her branche trykker man altså historien når man har den. Med den konkurrencesituation, B.T. er i - hvis det skulle være undgået nogens opmærksomed har vi en rimelig vågen konkurrent  på Rådhuspladsen - så giver det næsten sig selv.

Vh Christian Barfoed, B.T. 

.

10/09/2011 - 16:16
Kim Henningsen

Kære Teddy

Hvor er jeg glad for at bo i et demokrati med fuld ytringsfrihed. Ellers havde jeg ikke haft mulighed for at læse dit gennemdokumenterede indlæg. Jeg er helt tryg - på hele journaliststandens vegne - når jeg ser, at du bygger din dokumentation på to rygter, du hørte før sommerferien. Mere af denne slags dybdeborende indlæg, tak.

Venlig Hilsen

Kim Henningsen

10/09/2011 - 16:17
a monrath
Helle har ikke begået fejl og hun har haft revisor til økonomien.
SKAT har begået fejlene.

Skatteministeren skal tage sig sammen og finde den der har lækket oplysninger, NU inden valget!
Det er nemt at finde ud af hvem der har haft uberettiget adgang til hendes sag. Og hvis ingen har haft det, så kan den skyldige kun være Skatteministeren eller de to chefer i SKAT der har behandlet hendes sag.
10/09/2011 - 18:12
Teddy Østerlin Koch

Denne blog er skrevet, da det viste sig, at BT rent faktisk har haft adgang til Helle Thornings skattepapirer. BT's tunge argumentation om Helle Thornings skatteskyld fremgår af følgende artikel: 

http://www.bt.dk/politik/thorning-og-kinnock-advaret-om-fradrag-14-gange

De såkaldte advarsler bestå af, at Helle T. modtager sine årsopgørelser. I følge BTs logik modtager vi alle årligt en advarsel fra Skat. Tjah... 

10/09/2011 - 20:17
Jesper Borup
Jeg tror, mange vælgere tænker meget over sagen.
Især tænker de nok meget over hvilken redaktionssekretær på BT, der mon står bag den fortløbende tilsvining af de røde.
Det kan også være, de tænker over, hvorfor mon BT aldrig selv har været ude med en officiel tilkendegivelse om mediehusets håndtering af den pågældende redaktionssekretærs politiske overbevisning.
Og måske konkluderer folk så, at når BT ikke selv kan finde ud af at håndtere den slags pinlige personsager, så skal bladet nok holde lidt igen med at skose andre for det påstået samme.
11/09/2011 - 09:54
Jan August Hillers

Det er sørgeligt, hvis en sådan historie kan komme til at blive udslagsgivende for valget. Det håber jeg, alle kan blive enige om.

Synes personligt at Lars Løkkes bilagsnyd er langt værre end BTs oplysninger, men ønsker et valg baseret på politik.

11/09/2011 - 14:17
Lasse Glavind

Som mediebruger rystes man i sin grundvold over, hvor naive/uvidende professionelle journalister tilsyneladende er om, hvordan magten udøves i et senmoderne samfund. Hvis man som journalist på Berlingske Medier ikke kan se, at man er ansat i en organisation, der meget, meget massivt (endsidigt er vist mere præcist) på views-fronten støtter den siddende regering, hvordan er man så på nogen måde i stand til at analysere sine kilders udsagn og motiver - for slet ikke at tale om ens egen - og i øvrigt lave meningfuld magtkritisk journalistik, som vist er det, skatteyderne årligt betaler branchen et anseeligt milliardbeløb for?

Og hvis man som uddannet journalist på Berlingske Medier ikke spørger sig selv, hvordan det kan være - og ikke mindst, hvem der har interesse i - at fortrolige oplysninger om en statsministerkandidat angiveligt 'pludselig' lækkes og bliver gjort til en 'stærkt belastende' forsidenyhed en uge før et valg på et tidspunkt, hvor sagens proportioner eller relevans er umulige at belyse sagligt og afbalanceret inden valget, så står det værre til, end man gik og troede.

Selvfølgelig bør det her forløb da give enhver hæderlig kritisk journalist på Berlingske Medier anledning til at spørge sig selv, om grænsen mellem views og news ikke eroderer i tantens univers. Og David Trads' 'politikersvar' øv bøv, du der selv dum, og der er ikke noget at komme efter, Teddy - er enten udtryk for en slags journalistisk stockholmssyndrom (og det kræver terapeutisk hjælp) eller også er det desværre et bevis på, at Henrik Sass' ucharmerende analyse var helt korrekt: Der er mere Machiavelli end Grundtvig over dansk presse - og derfor bliver det også magthavernes ret og pligt langt mere deltaljeret at styre slagets gang fra sidelinjen. Den kronisk ucharmerende Sass-Larsen overtrådt måske bare den uskrevne regel, at man ikke må sige den slags højt.

12/09/2011 - 20:02
Henrik Lind Jørgensen

@Lasse Glavind: Selv om jeg stadig sidder ude i syvende plovfure, hvor der sandt for dyden er langt mellem de skandaler, journalister af min kaliber får øje på, bliver jeg nødt til at reagere, når du fortsat insinuerer, at journalister - i dette tilfælde ansat på Berlingske Media - er spændt for en politisk vogn.

Det er jeg ikke. Det er mine kolleger i den koncern, jeg har overblik over, i hvert fald heller ikke, jeg har aldrig hørt om det i mine 17-18 år i mediebranchen, og jeg har aldrig hørt snak i krogene om det. Og journalister plejer eller nok at snakke i krogene. Heldigvis.

Jeg må nok udsætte mig selv for faren ved, at du hævder, at jeg nok bare ikke har opdaget det spil, jeg bliver misbrugt i.

Jeg synes, det er fair nok at diskutere, hvilke motiver, journalister eksempelvis har til det ene eller andet. I modsætning til barnetroen om den fuldstændige og evigtgyldige objektivitet, er journalister naturligvis påvirket af mange forskellige faktorer, men den slagside, det måske giver af og til, er næppe på områder, hvor landets fremtid står på spil.

Imidlertid skal journalisterne tage de signaler, som Mogens Lykketoft, Henrik Sass Larsen, Teddy Østerlin Koch og Lasse Glavind udsender dybt alvorligt, for hvis den ene halvdel af vores kunder - på de trykte medier - dør, mens den anden halvdel skrider, fordi de mener, vi udelukkende er rejsende i fup og fidus, så ser det sort ud. Ikke blåt. Ikke rødt. Men sort.

 

12/09/2011 - 16:44
Anna Sørensen

Ja, når jeg hører BT's mange bortforklaringer tænker jeg altså dum dummere BT, hvis man virkelig tror vi ikke kan gennemskue det. Eller endnu værre, hvis man virkelig ikke vidste hvor stor betydning sådan en artikel ville få....

12/09/2011 - 19:15
Peter Christian Nielsen

Politik handler om penge og prioriteringer. Pengene går blandt andet til urentable medier som B.T. og Berlingske. Kunne det tænkes, at Lisbeth Knudsen er bekymret over udsigten til at modtage mediestøtte fra en rød regering, når den udtaler sig således:

»Jeg mener helt klart, at sigtet er at få løst op for det her meget fastlåste billede, der gælder for mediestøtten i øjeblikket. Og man kunne overveje at gøre det muligt i langt højere grad for nye medier at få mediestøtte, men også for de allerede eksisterende fristående medier på nettet,« udtaler Mogens Jensen til Journalisten.dk

13/09/2011 - 15:29
Nick Aagaard

Anna Sørensen: Hvad er det lige præcis, du mener, "vi" kan "gennemskue" ved BTs historie?

Peter Christian Nielsen: Det var da en absurd skrivelse, du får kastet af dig - for det første er den et udtryk for REN SPEKULATION og INSINUERINGER fra din egen side, og derfor relativt uinteressant - og desuden er den ikke engang tæt på at ramme sømmet på hovedet; hvis Lisbeth Knudsen (eller Peter Brüchmann som du nok rettere skulle adressere om nogen) virkelig skulle være så bekymret for mediestøtten, var det monstro så ikke mere forhåndenværende at forestille sig, at de slet ikke ville have bragt historien af ren frygt for retribution fra en eventuelt kommende rød regering?

13/09/2011 - 17:09
Lasse Glavind

Nick Aagard, jeg tror godt, jeg forstår Anna Sørensens pointe - den forekommer mig faktisk at være rimelig klar. Så kan man være enig eller uenig, men hendes pointe fremgår af den sammenhæng, hun skriver i.

 Hvis du nu til gengæld prøvede at prikke hul på den der retoriske heliumballon  du har trukkekt ned over hovedet og samtidig droppede de pseudojournalistiske paradeafvisninger af den alvorlige kritik, der faktisk fremføres i bloggen, så kunne du måske også se en pointe eller to.

1. Det er eddermame svært at kalde sig kritisk journalist uden samtidig at undre sig over den særegne kombination af timing og substans i BT's historie - ikke mindst set i forhold til BT's tidligere indsats i den såkaldte skattesag.

2. Man skal være døvblind (eller hedde Krause-Kjær), hvis man ikke har registreret, at Tanteuniverset på views-fronten har bevæget sig i en retning, så det efterhånden er umuligt at læse avisen og dens kommentarer og blogs uden at få en krybende fornemmelse af, at man bliver åndeligt befamlet af en slags teaparty-light-bevægelse i en særlig statsstøttet dansk udgave.

3. Man skal være meget naiv, hvis man ikke kan se en fare for, at den massive ensidighed på viewsfronten fx via en sproglig osmose 'difunderer over' i newsafdelingeren på den fælles redaktion.

 4.  Mediestøtten er ikke en erhvervssttøte. Det er heller ikke en støtte til journalistiske frilandsmuseer, sekter eller beskyttede værksteder. Mediestøtten skal sikre danskerne en åben og pluralistisk debat om væsentlige samfundsforhold. Det er vederstyggeligt at forestille sig politisk indblanding i de redaktionelle beslutninger. Men det er hykleri at nægte at forholde sig til, at de samme redaktionelle belsutninger kan være politisk begrundede.

13/09/2011 - 22:21
K. Høivang

Jeg er foruroliget over at se vores fag og medlemmer stadig mere gennemsyret af politisk bias, at vi skal skændes om, hvorvidt Helle Thornings uberettigede skattefradrag er en god og straight journalistisk historie eller ej.

Helst så jeg, at dem der prøver at lægge alle mulige politiske motiver ind i regulære nyhedshistorier, finder beskæftigelse hos de politiske partier, hvor de vil gøre større nytte. Og hvis vi andre så bare kan få lov at passe vores arbejde og hænge politikere uanset partifarve op på deres mangler og fejltrin, når vi finder dem - helt uden at blive anklaget for at have særlige politiske dagsordener.

Jeg kan i lyset af den politiske bias som visse debattører udviser i hvert fald se, at nogen, måske en politiker eller en minister, snart begynder at se et behov for eller måske endda stille krav om en politisk varedeklaration, når en biased journalist producerer politiske historier, der skal foregøgle at være objektive og uafhængige.

Hele vores stands troværdighed anfægtes, når vi kritiserer journalistkollegers historier ud fra vores egne politiske sym- og antipatier og ikke ud fra faglige og sobre kriterier.

Og det synes jeg er skidt. 

14/09/2011 - 09:23
Jan August Hillers

BT er tilsyneladende, som i tidligere tider, blevet dit værn mod virkeligheden.

Og BT kører kampagne for regeringen med en lille snert af alsidighed.

Det er kun naturligt at BT kører sin historie om Helles skat 2 og på et smart tidspunkt. 

Den anden tabloidjournalist med chefredaktør fra sportsverdenen fremhævede med rette, at det helt utrolige er, at Helle TS ikke havde orinteret sine nærmeste om det forkerte fradrag og den, trods alt, ret acceptable forklaring på forholdet. Troede hun virkelig på, at det kunne holdes hemmeligt? Naivt.

Seneste nyheder

17/04/2014 | 08:17
Andreas Marckmann Andreassen
16/04/2014 | 15:19
Maria Padilla Arndt
15/04/2014 | 15:58
Maria Padilla Arndt
15/04/2014 | 14:27
Emil Ellesøe Ditzel

Tilmeld dagligt nyhedsbrev

Jobopslag

Ritzau søger reporter til Sydney, Australien

ritzau
Ansøgningsfrist: 25/04/2014

Kompetent og tillidsvækkende vejleder søges til formidlernes a-kasse

A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog (AJKS)
Ansøgningsfrist: 22/04/2014

Radio24syv søger 2 nyhedsjournalister

Radio|24syv
Ansøgningsfrist: 18/04/2014

Søndagsavisen søger redaktionssekretær

Søndagsavisen
Ansøgningsfrist: 21/04/2014

Ekstra Bladet søger Journalist til sportsredaktionen

Ekstra Bladet
Ansøgningsfrist: 28/04/2014

Kristeligt Dagblad søger en Sundheds- og samfundsreporter til avisen

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 25/04/2014

Kristeligt Dagblad søger en digital journalist til k.dk

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 25/04/2014

Journalist til Christiansborg

Dansk Folkeparti
Ansøgningsfrist: 22/04/2014

Nyt fra Kommunikationen.dk